fredag 8 juli 2016

Nu ställer vi om träningen för SM och Nordiska Mästerskapen

I helgen som var deltog jag i den 5 tävlingshelgen i Sverigecupen för denna säsong. Nu är det ett långt uppehåll till de sista två helgerna som ligger sista två veckorna i augusti. Överlag är jag mycket nöjd med säsongen hittills, även om det finns många delar som jag vill göra bättre framöver.

Nu ställer jag om fokus mot SM och Nordiska mästerskapen. SM genomförs i Halmstad sista helgen i juli och Nordiska mästerskapen är i år i Sverige och Sunne och genomförs helgen efteråt. Banorna i Sunne känner jag till då SM gick där förra året, däremot är banorna och förutsättningarna i Halmstad helt nya för mig.

Vi åker ned med husvagn redan 19 juli, över en vecka före SM och åker hem ca 3 veckor senare. Tanken är att kombinera cykeltävling med semester för familjen. Brukar vara en fin kombo.
Cyklar och husvagn vid SM 2015. I år blir det samma cykel i tempo men planen är att köra med dischjul. I linjeloppet blir det min nya Cannondale som får göra jobbet.. Samma gamla fina husvagn hänger med.
En stor och för mig negativ utmaning detta år är att SM inte genomförs med tempot först, som det brukar utan linjeloppet inleder SM. Det passar inte mig alls då ett 120 km långt stenhårt linjelopp med all säkerhet inte leder till krispiga ben då tempoloppet avgörs dagen efteråt. Sedan är det ju så att jag har klart större chans att hävda mig i tempo. Här finns helt klart mycket att fundera kring.

På Nordiska mästerskapen är det tempo på lördagen och linjeloppet på söndagen vilket passar mig bättre.

Jag har varit bra på att få till formtoppar på de helger jag önskat under våren, medan formen var sämre nu i helgen som var. Då hade jag inte haft fokus på att toppa formen.

Nu hoppas jag att förmågan att vara bäst när det gäller håller i sig. Jag ska göra allt jag kan i min planering av de 3 veckor som kvarstår för att vara som bäst då. Hur det går, får vi se. Inte ens proffsen lyckas ju alltid hitta formen vid rätt tillfälle, så inte är det lätt.

Jag har en hel del att fundera kring och bestämma, och en del handlar om att våga vila. Det är ju lätt hänt att det blir för mycket och hård träning för nära inpå där du vill ha form. Detta då det också är en balansgång med att köra för lite och för lätt - då det kan leda till formtapp.

Hur som helst är planen att hålla i träningen till nästa helg och avsluta den med en riktig urblåsare då det är Vännästrampet på 127 km. Då hoppas jag ha en så pigg och stark kropp att jag kan vara offensiv och köra ur kroppen ordentligt. Resultatet är då mycket mindre viktigt än känslan och förberedelser inför SM

Efter Vännästrampet är det 12 dagar till SM. Under den tiden är planen att vila mycket och endast köra korta träningspass.

De senaste tre dagarna har jag cyklat, även om det inte varit några längre pass. Det känns också att kroppen är lite sliten. Idag vila, imorgon ett kortare pass och på söndag ett längre distanspass. Sedan rullar vi vidare fram emot nästa helgs Vännästrampet.

2 kommentarer:

  1. Hmm! Om du har ambitioner att prestera på tempoloppet så borde du nog fundera på att stå över linjeloppet som inte bara tar på kraftresurserna utan också innebär en risk för vurpa bland en massa överhettade "vinnare"!
    Av just den andra orsaken kör i alla fall jag inte linjet...
    Det var sjukt mycket armbågar och träningar förra året i Sunne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ligger mycket i det du säger Mazze. Att du som ska köra både tempot och partempot hoppar linjen känns helt rätt. För min del överväger jag hur det ska bli. Alltid surt att åka så långt och aktivt hoppa ett lopp, som trots allt skulle kunna gå bra. Samtidigt kan det gå mindre bra och samtidigt kraftigt försämra chanserna i tempot. Ja, jag kommer nog grunna rejält innan jag bestämmer mig.

      Radera