onsdag 16 november 2016

Riktigt bra cykeldag - både gällande försäkringsbolag och intervaller

Det  blev en bra dag det här, åtminstone inom cykelområdet.

Först fick jag beskedet att Försäkringsbolaget täcker de resterande skadorna på cykeln, och sedan blev det ett riktigt bra pass på trainern där känslan var positiv.

I samband med att Katten såg på sitt favoritprogram Grace Anatomy så gick jag ut i garaget för lite trampande.

Jag kände direkt att det skulle bli ett bra pass. Pigga och rappa ben. Jag rullade på lite lugnt med några fartökningar första 20 minuterna. Sedan var det dags för intervaller.

Som vanligt vid denna årstid handlar det för min del om att få upp pulsen i pulszon fem med så låg effekt som möjligt. Det gör jag genom att köra med hög kadens och helt upprätt sittställning tills pulsen gått upp ordentligt.

Första intervallen var på 10 minuter. Jag startade på ca 340 watt och trots 106 i kadens och upprätt sittställning tog det en bra stund innan jag nådde pulszon fem. Det var ett riktigt bra besked för formen, då jag hade kunnat gå ganska mycket hårdare med mer optimal kadens och en "vanlig" sittställning.

Efter intervallen blev det fem lugna minuter följt av 10 minuter till med samma intensitet som den första intervallen.

Ytterligare fem lugna minuter och så avslutade jag med en femma där de fyra första minuterna låg som tidigare intervaller, och sedan avslutade jag med 118 i kadens och ca 400 watt sista minuten.

Därefter lugnt rullande i 15 minuter innan dagens träning var avslutad.

Det blev totalt 25 minuter på ett sitt av 341 watt och 107 kadens. Trots hög kadens och upprätt sittställning blev snittpulsen bara 88%. Jag fick dock ihop 16 minuter i pulszon fem vilket var bra.

Helt klart ett pass med riktigt bra känsla och ett besked om att jag ligger ganska bra till redan nu med min träning.

2 kommentarer:

  1. Goda nyheter! Kanske det var någon på försåkringsbolaget som läser din blogg? Det är viss skillnad på dålig och bra PR!

    Men: "överhög" kadens ger högre puls, men jag är inte säker på - d.v.s. jag fattar inte - hur en upprätt sittställing påverkar pulsen. Man behöver ju inte övervinna luftmotståndet när man trampar på trainern!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anledningen spekulerar jag inte i, bara lösningen blir bra.

      Vad gäller sittställningen har jag nöjt mig med att det i praktiken blir så, i alla fall för mig. Jag tänker att en upprätt ställning där du inte håller i styret aktiverar fler muskler och att hjärtat lättare pumpar horisontellt istället för vertikalt. Men jag har inget facit, på anledningen. Men det gör ca 5 slag och det är en hel del watt i skillnad för detta.

      Radera