onsdag 14 december 2016

Mina styrkor och svagheter som cyklist i jämförelse med andra, och hur det påverkar mina förutsättningar och min träning

I boken "Training and racing with a power meter" står det mesta du behöver veta om din träning med wattmätare.

I denna bok finns också tabeller för att bedöma dina styrkor och svagheter. Det handlar både om vilka system i kroppen som är starkast och hur många watt du kan trycka under en viss bestämd tid och hur uthållig du är inom respektive system.

Det är verkligen avslöjande att lägga in sina egna resultat och de ger snabbt en tydlig bild på din cykelprofil. Visst kan du bättra det du är svagast på, men troligen inte mer än att du blir okej. Det handlar mer om att bli riktigt bra på de områden du har störst potential och sedan försöka nyttja styrkorna på tävling.

Sedan kan också styrkor och svagheter visa vilka cykelgrenar som passar dig bäst, och vad du bör satsa på.

Mina resultat var kanske ingen större överraskning. De förtydligar att det är logiskt att min bästa cykelgren är tempo och att jag på ett linjelopp behöver ha gjort mitt drag innan en spurt, då korta explosiva spurter är mitt sämsta område.

I relation till andra cyklister är jag alltså en svag spurtare (mitt max under 5 sekunder), min förmåga under 1 minut är okej, medan mitt femminuters max är mycket bra. Även 20 minuters max och vad jag kan prestera under en timme är mycket bra. Så i relation till andra cyklister blir det väldigt tydligt inom vilka områden jag kan konkurrera och inom vilka områden där det blir väldigt svårt.

Den andra delen som handlar om uthållighet inom respektive testzon, dvs förmågan att hålla uppe wattalen även när tiden förlängs lite visade inte heller på några överraskningar.

Genom erfarenhet har jag vetat att jag har bra uthållighet och det visar även dessa resultat.

Jag är alltså en svag maxspurtare, men kan hålla wattalen under längre tid, vilket gör att jag generellt är starkare i en långspurt än en mycket kort explosiv spurt. Jag blir dock aldrig riktigt stark här.

Tittar vi på de system i kroppen som styr hur du presterar i närheten av 1 minut mellan 3-8 minuter och i närheten av 20 minuter visar resultaten på bra uthållighet och även bra eller mycket bra faktiska siffror.

Hur tänker jag då kring detta? Jag ser inte att jag kan bli så bra att jag kan vinna spurter, och därför lägger jag inget fokus på detta. Däremot kan det vara bra att höja mina resultat på vad jag kan trycka under 1-2 minuter. Det har jag nytta av under landsvägsloppen. Men framför allt kommer jag att fortsätta fokusera på att bli ännu bättre på tempo vilket innebär fokus på 3 minuter och uppåt. Blir jag starkare på kortare maxinsatser, ca 1 minut och sedan lyckas följa upp med bra tryck därefter så ökar också förutsättningarna till att lyckas med utbrytningar i linjeloppen.

Bara att träna på alltså.

2 kommentarer:

  1. Kloka ord Tomas! Genomtänkta dessutom, fasen jag måste nog läsa in mig på boken bättre, ja jag har också den :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Finns helt klart rejält mycket matnyttigt att fundera kring i denna bok.

      Radera